پاسخ مسئولان بورس به شائبه رانت در عرضه اولیه ، شروع ارسال ریز گزارشات روزانه به ناظر بازار

به گزارش مجله سرگرمی، عدم امکان خرید سهام نمادهای عرضه اولیه از یک روز پس از عرضه اولیه آنها، گلایه بعضی از سهامداران را به همراه داشته است. در همین مورد تجارت نیوز گزارش داده بود: کل عرضه اولیه های سال 98 در مجموع و با احتساب میزان سهمیه هر فرد می توانست بازدهی 119 درصدی داشته باشد. اما مساله این نیست، مساله این است که فردای عرضه اولیه هرکدام از این نمادها، چه کسانی از رانت خرید این نمادها و موفقیت در صف های میلیونی بهره بردند؟

پاسخ مسئولان بورس به شائبه رانت در عرضه اولیه ، شروع ارسال ریز گزارشات روزانه به ناظر بازار

در این مورد دنیای بورس اخیرا گزارش داده است: پیگیری های ما نشان می دهد که کارگزاری یا برای خود و مدیران یا برای مشتریان خاص خود اقدام به ثبت چنین سفارش هایی می نمایند. این رانت دقیقا از ایجاد دامنه محدود نوسان قیمتی ایجاد شده است در غیر این صورت دلیلی وجود ندارد که رانت برای ثبت سفارش در سقف قیمتی وجود داشته باشد و اگر فرایند آزاد قیمت وجود داشته باشد دیگر رانتی برای حضور در ابتدای صف یا همان معاملات سرخطی وجود نخواهد داشت.

در همین مورد تعدادی از کاربران تجارت نیوز نیز این طور واکنش نشان داده اند:

مسؤلان بورس به این رانت آشکار رسیدگی نمیکنن گیر دادن به حجم مبنا، الله اعلم دنبال چیستند؟

شکی نیست که رانت بزرگی پشت این کارهست.درحال حاضر و درکوتاهترین زمان محدود کردن تعدادسهام برای یکی دوماه اول عرضه هست بسته به ارزش سهام؛تا غیراز آقازاده ها دیگران هم بتونند خریدنمایند.

اصلا سهام های اولیه به عوام نمیرسه منم کلی کوشش کردم اما حتی یک سهمم نتونستم خرید بزنم. ظاهرا کسایی هستن از نرم افزار استفاده میکنن که به ماها نمیرسه

کامنت های بیشتر را در گزارش رانت خرید عرضه اولیه به چه کسانی می رسد؟ می توانید بخوانید.

اما واکنش ها به شائبه رانت در عرضه اولیه ها واکنش های مسئولان سازمان بورس را به همراه داشته و قرار است از این بعد ریز گزارشات روزانه بازار به ناظر بازار ارسال گردد.

در همین مورد محمود گودرزی، معاون بازار شرکت بورس تهران در مصاحبه با بورس نیوز در این خصوص بیان نمود: به لحاظ مقررات، سفارش های ثبت شده در سامانه معاملاتی بر اساس ضوابطی حتما رصد می گردد. برای مثال توالی زمانی سفارشات ثبت شده حتما باید رعایت شده باشد. ضمن اینکه اگر احتمال داده گردد سفارشات ثبت شده مشکل دار است، معاملات ابطال می گردد. این طور هم نیست که سرخطی های بعد از عرضه های اولیه از کارگزاری خاصی ثبت سفارش شده باشد.

آغاز ارسال گزارشات روزانه به ناظر بازار

روح اله دهقان، مدیر عامل شرکت مدیریت فناوری بورس نیز در این خصوص بیان نمود: به لحاظ فنی، سامانه معاملات یک ماشین زمان(سرور زمان) دارد که تمام ماژول های سامانه معاملات با این سرور زمان هماهنگ می شوند. از آنجا که در سامانه معاملاتی بازار سرمایه حتی میکروثانیه ها نیز اهمیت دارد، زمان در این سرور زمانی توسط ماهواره ها با ساعت جهانی هماهنگ می گردد و کاملا دقیق است.

وی اضافه کرد: ثبت سفارش ها راس ساعت 8 و 30 دقیقه آغاز می گردد و الزاما تمامی گروه های معاملاتی در همان زمان باز نشده و در حد میلی ثانیه بین زمان بازگشایی هر گروه معاملاتی فاصله وجود دارد. به همین سبب اگر یک سبد معاملاتی راس ساعت 8 و 30 دقیقه ثبت سفارش گردد، ممکن است بعضی سفارشات ثبت شده و بعضی سفارشات برگشت داده گردد. حدود دو سال پیش مشاهده شد بعضی شرکت های کارگزاری از چند ثانیه قبل از آغاز زمان ثبت سفارش ها آغاز به ارسال سفارش می کردند و اگرچه این سفارش ها تا قبل از 8 و 30 دقیقه برگشت داده می شد؛ اما در نهایت چون سفارش ها پیاپی ارسال می شد، سفارش آنها در ساعت 8 و 30 دقیقه روی سیستم معاملاتی قرار می گرفت.

دهقان توضیح داد: به منظور جلوگیری از این شرایط، طی بخشنامه ای به کارگزاران ابلاغ شد که نه تنها اجازه ارسال سفارش قبل از ساعت 8 و 30 دقیقه را ندارند، بلکه باید سفارش هایشان بعد از رویت پیغام بازگشایی اولین گروه معاملاتی ارسال گردد. بعد از ابلاغ این دستورالعمل هم، تا چند ماه بر نحوه پیاده سازی این دستورالعمل نظارت می شد و خوشبختانه تمام شرکت های نرم افزاری این دستورالعمل را رعایت می کردند.

دهقان در خصوص حساسیت هایی که اخیرا ایجاد شده گفت: در نظر داشته باشید که امکان هیچ ثبت سفارشی قبل از ساعت 8 و 30 دقیقه وجود ندارد. اما در اینجا میلی ثانیه ها نیز اهمیت دارد و شرکت های نرم افزاری برای جلب رضایت مشتریان خود اقدام به ارائه بعضی خدمات خاص به مشتریان خود نموده اند؛ مثلا آنکه مشتریان قبل از آغاز معاملات، سفارش خود را به شرکت های نرم افزاری داده و شرکت های نرم افزاری با آغاز زمان ثبت سفارش، اقدام به ارسال سفارش ها به سیستم معاملاتی می نمایند. این اقدامات به معنای رانت و تقلب نیست و میلی ثانیه ها، ترتیب سفارشات را تعیین می نماید.

مدیر عامل شرکت مدیریت فناوری بورس توضیح داد: این میلی ثانیه ها مربوط به سرعت شرکت نرم افزاری است و ارتباطی با سرعت اینترنت ندارد. به عبارتی ممکن است تعداد زیادی سفارش در زمان 8 و 30 دقیقه ثبت شده باشد که بین زمان ثبت هر سفارش با سفارشی دیگر، یک میلی ثانیه اختلاف وجود داشته باشد. سفارش گیری از مشتریان و ثبت سفارش توسط شرکت های نرم افزاری در ساعت 8 و 30 دقیقه طبق مقررات، تخلف نیست و هر سفارشی در این زمان برای سامانه معاملاتی ارسال گردد پذیرفته می گردد.

دهقان همچنین تاکید نمود: با توجه به شائبه های اخیر، برای آنکه رانت و تقلبی ایجاد نگردد، از امروز، هر روز ریز گزارشات به ناظر ارسال می گردد تا آنالیز گردد و نارضایتی ایجاد نگردد.

bestarticles.ir: بهترین مقاله، گلچینی از بهترین های دنیای فناوری و گردشگری

boostanchat.ir: بوستان گفتگو | انجمن بحث و بررسی فناوری های روز دنیا

منبع: تجارت نیوز
انتشار: 12 دی 1400 بروزرسانی: 12 دی 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 80451

به "پاسخ مسئولان بورس به شائبه رانت در عرضه اولیه ، شروع ارسال ریز گزارشات روزانه به ناظر بازار" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پاسخ مسئولان بورس به شائبه رانت در عرضه اولیه ، شروع ارسال ریز گزارشات روزانه به ناظر بازار"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید